Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
En aquesta fase es desenvoluparan les accions que s’hagin definit en la campanya de comunicació per donar a conèixer públicament i donar la màxima difusió als Pressupostos Participatius 2024-2025.
La campanya de comunicació inclourà: notícies a xarxes socials, notícies a premsa local i comarcal, repartiment de díptics informatius a totes les llars del municipi, cartells informatius a botigues i equipaments, edició d’un vídeo, instal·lació de tòtems informatius a diferents punts del municipi.... i altres que es creguin convenients.
En tota la campanya de comunicació s’utilitzarà un llenguatge inclusiu, no sexista, i amb atenció a les diversitats.
Es realitzarà un acte de presentació pública del procés participatiu i se’n farà difusió a través de tots els canals de comunicació municipals.
En aquesta fase qualsevol persona major de 16 anys, si està empadronada al municipi de Bagà, podrà presentar propostes que cregui interessants i necessàries pel municipi de Bagà. També ho podran fer les entitats.
Els partits polítics, coalicions electorals, regidors/es no podran presentar propostes.
Les propostes hauran de complir els criteris bàsics de les propostes establerts en el punt 4 d’aquestes bases. Hi haurà un límit de 3 propostes per participant.
Les propostes s’hauran de presentar telemàtica o presencialment. Telemàticament a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de Bagà (Plataforma Participa 311) i presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Bagà.
En el formulari de presentació de les propostes caldrà definir (model que estarà disponible a l’Ajuntament i a la seu electrònica)
En el cas que s’hagin presentat un nombre excessiu de propostes es valorarà amb la Comissió de Participació Ciutadana la possibilitat de portar a terme una jornada de priorització de propostes, en base als criteris definits en aquestes bases, com a pas previ a la validació tècnica per part de l’equip tècnic. Abans de votar, el tècnic pot fusionar les propostes semblants. Si cal, es pot fer una sessió presencial i s’explicarà a les diferents entitats.
Les entitats no podran presentar projectes relatius a l’adquisició de béns destinats únicament a l’ús i gaudi per part de la pròpia entitat i/o persones associades ni que s’hagin d’executar en immobles privats no afectes a ús públic.
En aquesta fase es valorarà la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica de cadascuna de les propostes presentades per la ciutadania.
L’equip tècnic analitzarà les propostes presentades, comprovarà que compleixin amb els criteris definits en aquestes bases i elaboraran un informe tècnic sobre la seva viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. L’equip tècnic determinarà el pressupost definitiu de les propostes.
En el cas que hi hagi propostes amb un contingut igual o similar, s’unificaran en una mateixa proposta.
En el cas que alguna proposta sigui excessivament genèrica es demanarà a la persona o col·lectiu que l’ha presentada que la concreti o re formuli, sinó quedarà descartada.
En el cas que hi hagi alguna proposta que no compleixi amb algun dels criteris definits en aquestes bases, quedarà descartada i s’informarà a la persona o col·lectiu dels motius pels quals ha estat descartada.
Les propostes finalistes seran aquelles que hagin estat valorades favorablement per l’equip tècnic i passaran a la fase de votació.
Un cop validat el llistat de propostes finalistes, es classificaran en dues categories segons la seva valoració econòmica: Categoria Escolar (fins a 5.000 euros) i Categoria General (de 5.001 a 15.000 euros).
Les propostes finalistes es publicaran i s’iniciarà una campanya de comunicació per donar-les a conèixer a tota la ciutadania.
En aquesta fase s’obrirà el termini de votacions de les propostes finalistes.
Podran votar totes les persones majors de 14 anys i que estiguin empadronades a Bagà.
Només es permetrà una votació per cada document acreditatiu d’identitat. Cada persona podrà votar fins a un màxim de 3 propostes.
Les entitats no poden votar, només poden votar persones físiques.
La votació es realitzarà telemàticament a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Bagà (Plataforma Participa 311) o presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana.
En aquesta fase es publicaran els resultats de les votacions, amb el detall de les votacions obtingudes per a cadascuna de les propostes finalistes.
Les propostes guanyadores s’escolliran per ordre de la llista de major a menor nombre de vots o suports obtinguts fins que s’esgoti el pressupost assignat a cadascuna de les categories.
En cadascuna de les categories, en el cas que la proposta més votada no esgoti aquest pressupost s’escollirà aquesta i les següents, per ordre de votació, que siguin executables amb el pressupost restant, fins a esgotar-lo. En el cas que el pressupost sobrant no sigui suficient per assumir la proposta immediatament següent, l’Ajuntament de Bagà decidirà quina proposta es destina, tenint en compte la valoració de la Comissió de Participació Ciutadana, fent prevaler criteris d’interès públic i general, o bé quedaran reservats a la partida pressupostària assignada als pressupostos participatius per si es produeix alguna desviació pressupostària en algun dels projectes seleccionats.
En el supòsit d’empat en la puntuació de diferents propostes, l’Ajuntament de Bagà decidirà la proposta guanyadora, tenint en compte la valoració de la Comissió de Participació Ciutadana.
Es publicaran els resultats per mitjà de tots els canals de comunicació municipals.
Els resultats d’aquest procés de participació s’aprovaran per Ple municipal.
Per tal d'avaluar el procés es convocarà una reunió amb la Comissió de Participació Ciutadana per portar a terme una avaluació del procés participatiu en global, dels resultats del procés, de la participació i de diferents aspectes en cadascuna de les seves fases amb l’objectiu de definir propostes de millora. També es valorarà quin serà el mètode a seguir per tal que la ciutadania també pugui portar a terme una avaluació del procés.
Es portarà a terme una enquesta de satisfacció per a poder avaluar millor la satisfacció del procés
PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE BAGÀ 2024-2025
Pressupostos participatius
Quant a aquest procés
Els pressupostos participatius permeten decidir, en conjunt amb la ciutadania, el destí d'una determinada quantitat del pressupost municipal.
Des de l'Ajuntament de Bagà, tenim la voluntat de promoure la participació ciutadana i generar reflexió col·lectiva al voltant de les necessitats del municipi. Aquest procés participatiu permetrà a la ciutadania participar activament en la decisió de quin serà el destí d’una part dels recursos públics municipals. Els principals objectius d’aquest procés participatiu són: Fomentar i promoure la cultura de la participació al municipi i generar reflexió col·lectiva al voltant de les necessitats del municipi.
Com es podrà participar:
En la fase de presentació de propostes hi podrà participar qualsevol persona major de 16 anys, empadronada al municipi de Bagà. També podran presentar propostes les entitats i col·lectius del municipi. En canvi, els partits polítics, coalicions electorals i regidors/es no podran presentar propostes.
Hi haurà un límit de 3 propostes per participant.
En el formulari de presentació de les propostes caldrà definir (model que estarà disponible a l’Ajuntament i a la seu electrònica):
Nom de la persona o col·lectiu que presenta la proposta i DNI
Títol de la proposta
Descripció de la proposta (el màxim de concreta possible per a facilitar la seva valoració tècnica), justificació o necessitat que vol resoldre, ubicació, import estimat...
En la fase de votació de les propostes la participació serà individual, hi podran participar les persones majors de 14 anys i que estiguin empadronades al municipi de Bagà.
Només es permetrà una votació per cada document acreditatiu d’identitat. Cada persona podrà votar fins a un màxim de 3 propostes.
Les entitats no poden votar, només poden votar persones físiques.
Tota la gestió i participació en aquest procés participatiu (informació, presentació de propostes, votació de propostes, retorn dels resultats...) es portarà a terme per mitjà de la plataforma de participació ciutadana Participa311 de Bagà, plataforma digital de la Diputació de Barcelona. Però per tal de facilitar al màxim la participació de tota la ciutadania, aquelles persones que prefereixin participar presencialment, o bé necessitin algun tipus d’ajuda o suport tècnic, ho podran fer a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), situada a la planta baixa de l’Ajuntament.
Dotació pressupostària:
La dotació econòmica destinada als Pressupostos Participatius de Bagà 2024-2025 serà de 20.000 € (IVA inclòs) del pressupost municipal de l’exercici 2025.
Aquesta dotació es distribuirà en dues categories:
CATEGORIA GENERAL: amb una dotació econòmica de 15.000 euros, adreçada a promoure objectes, inversions i accions per millorar el poble en qualsevol àmbit.
CATEGORIA ESCOLAR: amb una dotació econòmica de 5.000 euros. Tindran unes bases específiques i el procés de participació es portarà a terme directament a l’escola i llar d’infants.
Quan
Podràs presentar les teves propostes del 15 d'abril al 30 d'abril de 2025.
Podràs votar un màxim de 3 propostes del 16 de maig al 30 de maig de 2025.
Documents relacionats
presentació de propostes
Difusió del procés
Compartir